Željko Pantić | O meni | Željko Pantić | Kovač mačeva
11
page,page-id-11,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,
title

O meni

 

KAKO JE SVE POČELO? | RADIONICA

555850_389112787803869_364220504_n

ŽELJKO PANTIĆ

“Ljubav prema mačevima razvila se još pre 10 godina.
Trenirao sam mačevanje i poželeo sam sebi da iskujem mač. Poklopilo se da je instruktor u mojoj školi mačevanja želeo da uvede kurtoazno mačevanje – način mačevanje koristeći precizne replike srednjevekovnih mačeva.

Tako da smo zajedno počeli da radimo”

Zvanično je sve počelo onog trenutka kad sam trenirajući mačevanje poželeo da sebi iskujem mač. U tom trenutku o mačevima gotovo ništa nisam znao, obratio sam se  treneru koji mi je ideju o pravljenju „floreta“ raspršio činjenicom da trenutno u svetu postoji samo pet firmi, koje imaju potrebnu tehnologiju da naprave to sečivo a da ona ima sve potrebne zahteve. Kako to sve obično biva kad sudbina umeša prste, u tom trenutku učitelj mačevanja je počeo da uvodi “realno kurtoazno mačevanje“ sa istorijskim replikama mačeva kao sto su ; rapiri, jednoručni, jednoiporučni i dvoručni mačevi.

Na taj način, malo po malo sam uz učitelja mačevanja počeo da otkrivam tajne mača. Naoružan entuzijazmom sa par knjiga počinjem da pravim svoju prvu kovačku vatru, zatim i nakovanj a onda i sve što je potrebno za izradu jednog mača.

Prednost takvog rada je sve sto sam uradio odmah bilo testirano i dobijao sam povratnu informaciju sta sve treba promeniti i sta sve treba naučiti da bi se otkrila tajna pravljenja mača.