Željko Pantić | Izrada mačeva i način izrade - Željko Pantić
13
page,page-id-13,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,
title

Izrada mačeva

 

NAČIN IZRADE

 

Zašto naručiti ručno izradjen mač?

 

Kad sam ovladao osnovnom veštinom potrebnom za izadu mačeva koji  bi prošli  test upotrebe i izdržljivosti u školi mačevanja počeo sam da izrađujem mačeve po porudžbini. To iskustvo mi je otvorilo jedan potpuno drugačiji način gledanja na mač. Razni zahtevi koji su bili postavljeni pred mene,  bilo da se radilo o gabaritima mača, ne klasičnom dizajnu koji je nastajao čak i u snovima mojih naručilaca, doveli su me do zaključka da kako ne postoje dva ista čoveka, tako ne postoje ni dva ista mača.

Dva mačevaoca  čak i  kad  traže isti mač ustvari  traže dve različite verzije istog mača. Svaki mačevalac  hoće nešto drugo od svog mača.

Ja sam mačeve prilagođavao poručiocu trudeći se da proniknem što god dublje mogu u njegovu želju  da bi napravio mač koji reflektuje njegovu ličnost i karakter  a da opet bude prilagođen njegovoj  tehnici mačevanja i načinu borbe.

Kad neko naruči mač taj mač je u materijalu njegov. Uzimam komad čelika za izradu baš tog mača i od njega počinjem izradu. Nemam već pripremljene polu izrađene mačeve. Svaki mač izradjujem ispočetka. Na kraju svaki mač koji iskujem je unikat. Svaki je različit i napravljen po ‘meri’ i željama naručioca.

Takav pristup izradi mačeva je utemeljen u istoriji. Mačevi su imali lična imena, svoje osobine, pravljeni su mačevi koji su imali samo jednu namenu. Na primer inaguaciju kraljeva, ili sveštenika.

47

 

Način izrade mačeva

Sve počinje od pravilnog izbora materijala. Današnja proizvodnja čelika je najusavršenija u dosadašnjoj istoriji. Čelici koji su danas dostupni su mnogo boljeg kvaliteta od čelika koji su korisćeni ranije.

Pošto se kovanjem menja sama struktura čelika, logično je da  kovanjem takvog čelika se dobija mač koji ce imati mnogo bolje karakteristike nego njegovi pandami iz prošlosti.

Kovanjem se dešavaju  dve transformacije matala, jedna je fizička  a druga bi mogla da se nazove i metafizička. Fizicka promena je na molekularnom nivou jer se kovanjem usitnjava kristalna resetka u samoj stukturi metala. Na taj način se poboljšavaju  sama svojstva tog čelika. Na primer, kada bi uspeli da kristalnu restetku usitnimo do nivoa molekula dobili bi  „super materijal“. Da bi sve željene osobine bile maksimalno izražene bez proporcionalnog uvećanja njegovih negativnih osobina. Druga promena je metafizička. Ručnim kovanjem majstor utiskuje jedan deo sebe u to sečivo. Japanski majstori bi to nazvali utiskivanjem duše.